Den hengivne Hr. X har været lidt af et fænomen i hjemlandet Japan. Et salg på over 2 millioner, filmatiseret og begavet med en række priser – det har været resultatet af Keigo Higashinos krimi, der udkom i 2005 på originalsproget. Og den er da også både original og virkeligt godt tænkt. Måske næsten fortænkt? I hvert fald en bog, der ikke brillerer med action eller drama men snarere er som et puslespil eller sudoku. En slags moderne, japansk Agatha Christie.

Handling: Den enlige mor Yasuko stalkes af sin eks-mand, og da han opsøger hende i hendes lejlighed i Tokyo, ender hun med at dræbe ham i selvforsvar. Til alt held beslutter hendes nabo, matematiklæreren Ishigami, der er et matematisk geni, sig for at hjælpe hende med at skjule forbrydelsen. Men, men. Politimanden der sættes på sagen har for vane at vende sine mere komplicerede sager med sin gode ven, fysikeren professor Yukawa. Han er OGSÅ et geni, og ja – tilfældigvis tidligere studiekammerat med Ishigami. Og så starter ellers et skakspil af et opklaringsarbejde, hvor de to genier leger en gang mental katten-efter-musen.

Det er snedig udtænkt. Selv om vi som læsere TROR, vi ved, hvordan det hele hænger sammen fra starten af, så har den gode Ishigami alligevel nogle finurlige tricks i ærmet undervejs. Og så er det altså et plus at læse en krimi, der ikke finder sted i velfærds-Skandinavien, hvor en martret, fordrukken politimand, der hader autoriteter, skal pine sig gennem opklaringen. Indirekte får man et indblik i det japanske samfund og kulturen. Man ville fx nok ikke læse følgende sætning i en skandinavisk krimi, hvor en kvinde opsøges af sin belastende eks-mand, og vælger at lukke ham ind i lejligheden:

”Togashi lod øjnene vandre rundt i rummet, mens han tog skoene af. Lejligheden bestod af et køkken og to værelser. Værelset, man trådte ind i, var et seks måtter stort værelse med et lille køkken til højre. Inde bagved var der endnu et værelse på fire en halv tatamimåtte. Og så var der en lille altan.”

Altså en voldsmand, der er så kulturelt skolet, at han tager skoene af, før han træder ind. I en nation, hvor man måler størrelsen på et værelse i måtter. Den slags små indsigtsfulde detaljer er der mange af.

Stor anbefaling, hvis du vil læse en anderledes krimi, og godt kan lide at gætte med undervejs. Og mit gæt vil være, at du ikke kommer i nærheden af at gætte den rette sammenhæng. Den sidste halve side synes jeg, rammer en smule ved siden af skiven. Andre vil sikkert finde fantastisk.

Anbefalet af: Ralf Gottschalk Dahl

Ralf er ivrig læser i sin, ifølge ham selv, bedste alder.
I det daglige er han journalist og studievært på DR P4.
Han er desuden, hvad der meget fint kaldes moderator. Det vil sige,
at han arbejder på Krimimessen i Horsens og Ordkraft i Aalborg, hvor han
interviewer de indbudte forfattere på scenen.
Ralf læser næsten alt og meget – fra Harry Potter til Jesper Stein,
Dostojevskij og James Joyce. Men INGEN digte!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *