Michael Katz Krefeld løb i 2016 med titlen som Danskernes Yndlingsforfatter, og han vil helt sikkert også være med i opløbet, hvis den mest produktive skal kåres.

Det er mindre end seks år siden, krimiforfatteren udgav første bind i serien om ex-politimanden Ravn, og i slutningen af 2017 udkom så dette femte bind i serien. Og kunne du lide de fire første, vil den her ikke skuffe. Det er faktisk en af seriens bedste.

I de første fire bind har Katz Krefeld fulgt den stort set samme skabelon. Der har været et overordnet tema – fx trafficking eller religiøse sekter. Ravn skal finde en person, der er forsvundet, og så kommer han undervejs væk fra sin vante hjemmebane på husbåden Bianca på Christianshavn (fx til Berlin eller Nordjylland).

Derfor er det en befrielse, at forfatteren denne gang dropper sin faste skabelon, og i stedet tager fat på den sag, som har hvilet som en sort skygge over de første fire bind. Grunden til, at Ravn ikke længere er politimand, og i de første par bind er meget tørstig, er, at kæresten Eva blev myrdet i deres hjem kort før bind 1 foregår. Og det er netop mordet på Eva, som Pagten handler om, og vi får oven i købet meget tidligt i bogen beskrevet mordet fra morderens synspunkt.

Hvem han er, og om Ravn får sin hævn, skal ikke afsløres. Men undervejs bliver han nødtvungent nødt til at samarbejde med den ukrainske storforbryder og politimorder Kaminsky, der optræder i flere af de øvrige bind. Vi har korrupte betjente og såmænd også jagten på 71 millioner forsvundne kroner fra et kup begået af blandt andre Kaminskys fætter. Der er med andre ord gang i den og smæk for skillingen hen over de 415 sider.

Katz Krefelds kvaliteter er efter min mening også lidt hans forbandelse. Sproget er let og smidigt, der er masser af fremdrift og cliffhangers, og du keder dig på intet tidspunkt. Det betyder så desværre også, at de kringlede og mere blomstrende sætninger udebliver og, at klicheerne nogle gange falder lige lovligt tæt. Og så må man beundre Ravns evne til at fortsætte på trods af den jævne strøm af forskellige overgreb han udsættes for – fra slag til spark, knivstik og skud (jeg ved, der er mere, men kan ikke lige komme i tanke om det). Man undrer sig måske også over, at politiet ikke bare en enkelt gang tager ham ind til en officiel afhøring med tanke på den stribe af ekstremt voldsomme begivenheder, som han er i centrum af.

Men pointen er nok, at man ikke skal spekulere for meget over den slags. Katz Krefeld skriver for at underholde, og det ikke alene gør han – han gør det godt.

Er du til Ravn, eller bare til krimier/spændingsromaner med høj puls og masser af ramasjang er det en stor anbefaling.

Anbefalet af: Ralf Gottschalk Dahl

Ralf er ivrig læser i sin, ifølge ham selv, bedste alder.
I det daglige er han journalist og studievært på DR P4.
Han er desuden, hvad der meget fint kaldes moderator – det vil sige,
at han arbejder på Krimimessen i Horsens og Ordkraft i Aalborg, hvor han
interviewer de indbudte forfattere på scenen.
Ralf læser næsten alt og meget – fra Harry Potter til Jesper Stein,
Dostojevskij og James Joyce. Men INGEN digte!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *