Jesper Stein har på ganske kort tid skrevet sig ind i den danske krimisuperliga med serien om den ensomme ulv, misbrugeren, faderen og superstrømeren Axel Steen.

Stilen er rå og ikke så fjern fra norske Jo Nesbø, og væk er al lavkomik og folkekomedie, som af og til tager overhånd hos den gode Jussi Adler. Og her er jeg klart på Stein-holdet.

Papa, som er bind 4 i serien, blev skamrost, da den udkom for et par måneder siden, og jeg synes, at den langt hen ad vejen lever op til hypen.

Et kort spoilerfrit resumé: Axel Steen giver den som undercoveragent i Amsterdam, hvor han under tilnavnet Danskeren fører sig frem med brede skjorteflipper og forbindelser til de colombianske narkokarteller. Operationen ledes af amerikanerne, og målet er at lokke den russiske storgangster Papa frem.

Samtidig er Steens gamle makker hos Københavns Politi, Vicki Thomsen, ved at opklare et indbrud i en bankboks. En historie, der snart viser sig at trække spor til både PET og Rusland. Og så chokerer det jo nok ikke nogen at erfare, at de to historier er forbundne.

Jesper Steins styrke er efter min mening hans evne til at skildre sine miljøer uhyre realistisk – om det så handler om et geografisk sted eller det indre liv i fx PET eller på en politigård. Plottet er gennemtænkt, og han er en mester i at få alt til at gå op til sidst. Og så går han altså lidt længere end de fleste i sin fremstilling af den martrede opdager med skeletter i skabet. Endnu et par punkter, hvor lighederne med Jo Nesbø er store.

Skal jeg alligevel kritisere Papa lidt, så synes jeg, at der går lidt for meget kaos og ramasjang i afslutningen. Det går simpelthen for stærkt i nogle af de meget dramatiske hændelser, og når man tænker begivenhederne igennem, synes jeg, at der er et par af de centrale personers handlinger i slutfasen, som ikke helt giver mening i forhold til, hvordan de ellers er fremstillet og har ageret. Lidt synd.

Og så har jeg altså bare fra bind 1 i serien været lidt træt af eks-konen Cecilie, som efter min mening er pænt irriterende og generelt fylder for meget. Også i Papa.

Men du sluger historien, der tromler afsted med opfindsomme twists, og det her er dansk krimi i mesterklassen. Om det er den bedste bog i serien om Axel Steen? Jeg vil nok placere bind 4, Aisha, en my over, men Papa er i hvert fald klart i top 2.

 

Anbefalet af: Ralf Gottschalk Dahl

Ralf er ivrig læser i sin, ifølge ham selv, bedste alder.
I det daglige er han journalist og studievært på DR P4.
Han er desuden, hvad der meget fint kaldes moderator – det vil sige,
at han arbejder på Krimimessen i Horsens og Ordkraft i Aalborg, hvor han
interviewer de indbudte forfattere på scenen.
Ralf læser næsten alt og meget – fra Harry Potter til Jesper Stein,
Dostojevskij og James Joyce. Men INGEN digte!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *