Når man som jeg har læst krimier i nu mere end 35 år (startende med Alfred Hitchcock og De tre detektiver samt Agathe Christie), er det ærligt talt lidt pinligt, at jeg aldrig har fået læst den skotske krimimester Ian Rankin. Som altid får gode anmeldelser, og som jeg har fået anbefalet flere gange.

Faktisk er det i år 30 år siden, at Ian Rankin udgav sin første bog om efterforsker John Rebus, hvilket er blevet fejret på behørig vis både hjemme i Edinburgh og såmænd i resten af Storbritannien.

Det er med andre ord måske lidt dumt, at starte ud med den 20. og seneste i rækken af bøger om den lidt tvære og autonome Rebus. Der ikke alene er blevet halvgammel – han er faktisk blevet pensionist!

Historien omhandler et mord på en kendt advokat, der kobles sammen med et tilsvarende mordforsøg på en af Rebus’ gamle fjender, den ligeledes ikke helt unge gangsterkonge Big Ger. Samtidig er Edinburgh centrum for en potentiel krig mellem en lokal bande og gangstere, der er på besøg fra Glasgow.

Der sker altså en masse, og som det ofte viser sig i krimier, ender de fleste af sporene i bogen jo naturligvis det samme sted.

Rebus bliver tilknyttet som en slags ekstern konsulent for politiet – primært pga at han er den eneste som Big Ger vil tale med – og som historien skrider frem, får han naturligvis en større og større rolle.

Historien er stram og velfortalt, plottet hænger godt sammen, og vi får en både moralsk og politimæssig fin afslutning på bogen. Så der er tale om spitze håndværk.

Når jeg alligevel måske er en lille smule skuffet, skyldes det jo helt klart de store forventninger. Langt hen ad vejen skyldes det nok, at jeg simpelthen mangler noget baggrund på Rebus og mangler at kende ham bedre for at kunne forstå den pensionist, bogen præsenterer, fuldt ud.

Og så havde jeg nok regnet med, at sproget og stilen var lidt mere rå og humoren mere markant. Den er der, og der er flere små finurligheder, som fx denne ordveksling:

“- Har vi et signalement at gå ud fra?

– Ikke det fjerneste.

– Mand eller kvinde?

– Ja, garanteret.”

Så en rigtig solid og god krimi, men jeg mangler nok noget bagkatalog for at komme helt op at ringe.

 

Anbefalet af: Ralf Gottschalk Dahl

Ralf er ivrig læser i sin, ifølge ham selv, bedste alder.
I det daglige er han journalist og studievært på DR P4.
Han er desuden, hvad der meget fint kaldes moderator – det vil sige,
at han arbejder på Krimimessen i Horsens og Ordkraft i Aalborg, hvor han
interviewer de indbudte forfattere på scenen.
Ralf læser næsten alt og meget – fra Harry Potter til Jesper Stein,
Dostojevskij og James Joyce. Men INGEN digte!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *